10+1 tipp netfüggőség ellen

10+1 tipp netfüggőség ellen

Napjainkban számos fiatal küzd internetfüggőséggel. Ebben a cikkben egy pár jó tanácsot osztok meg, hogy mit tehettek ez ellen. 

1. Az első és legfontosabb dolog, hogy határozd meg, miért szeretnél leszokni a netfüggőségről. Kell hogy legyen motivációd ezzel kapcsolatban, egy célod vele, amit mindig szem előtt kell tartanod, legyen az akár egy szebb jövőkép vagy egy tartalmasabb, élvezetesebb életvitel kialakítása stb.

2. Végezz minimum egy hetes elvonókúrát, vagyis egy egész heti programodat úgy alakítsd, hogy a

gépezés helyett más tevékenységet szervezel be.

3.  Vesd alá alapos vizsgálatnak a számítógépes foglalatosságodat, készíts róluk listát.

4. Azonosíts be minden olyan gép előtti ténykedést, ami káros hatású. Gondold át, hogy melyik tevékenység időpocsékolás vagy hasznavehetetlen.

5. Iktasd ki, számold fel a negatív netes elfoglaltságaidat, úgy hogy törölj a gépedről minden hozzá kapcsolódó adatot, esetleg a felhasználói fiókodat a netről.

6. Cseréld fel a negatív gépezési szokásaidat jobb dolgokkal való törődésre, tehát folytass olyan tevékenységeket, amik boldoggá tesznek téged. Pl: mozogj, sétálj egyet, ismerkedj, keresd barátaidat, tégy valami jót, nyiss új dolgok felé.

7.Mérd az időt, hogy mennyit ülsz a gép előtt, és szabj limitet a ténykedéseidre. Igazodj hozzá!

8. Nem elég az elhatározás, hanem fegyelem alá kell vonnod magad. Ha jön is a kísértő gondolat és érzelem, el kell utasítanod és a célra nézned. Készen kell lenni, hogy elszenvedd a változás okozta kezdeti fájdalmat, a kényelmetlen helyzetet, hogy megvalósíthasd az álmod.

9. Légy kitartó! A berögzült viselkedés kérdéseivel foglalkozó legtöbb tanulmány azt állítja, hogy hat hét leforgása alatt el lehet hagyni egy-egy rossz szokást, így az internetfüggőséget is.

10. Jegyezd naptárba vagy füzetbe az eredményeket, és ne hagyd abba a próbálkozást! Ne add fel a harcot, amíg meg nem szabadulsz ettől a rossz szokástól! Így a személyes szabadság egy újabb szintjére emelkedhetsz.

11. Ne felejtsd el, nem vagy egyedül a problémáddal. Isten foglalkozik veled és Ő szeretné, hogy mindenben jól legyen dolgod itt a Földön. (3 János 1:2) Kérd az Atyát Jézus nevében, hogy szabadítson meg téged a digitális függőségektől és segítsen, hogy jól be tudd osztani az idődet. Tedd meg a tőled telhetőt és a többit Isten elrendezi. Bízz Benne!

Befejezésül egy Igével szeretnélek bátorítani:

„TANÍTS MINKET ÚGY SZÁMLÁLNI NAPJAINKAT, HOGY BÖLCS SZÍVHEZ JUSSUNK.” (ZSOLTÁROK 90:12)