A karácsonyi Mikulás alias Mürai Szent Miklós

A karácsonyi Mikulás alias Mürai Szent Miklós

Minden évben megteszi látogatását azon a jellegzetes napon a gyerekek számára. A zsákjában van minden jó: piros alma, mogyoró… és még sok más, amit a gyerekek szeretnek. Ez a Mikulás. December 6-án járkál fel s alá a háztetőkőn, hogy gyerekeknek szerezzen örömöt.

A Mürai Szent Miklós

20141204karacsonyi-ikon4

Az úgynevezett Patara városában születet kr.u. 270-ben, március 15-én. Ez a ma már nem létező város a mai Gelemis közelében van Törökország dél-nyugati területén.

December 6-án halt meg Mürában kr.u. 343-ban, és ezt a napot ajándékozták neki mint Szentnek a katolikus egyház részéről. Így erre a napra került a Mikulás ünnepe is.

A katolikus és a görögkeleti egyházak szentje, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek, diákok és általában minden nehéz körülmények között élő védőszentje Oroszországban, Görögországban és Szerbiában.

Életéről több legenda is kering, de az egyik legjellegzetesebb egy nemes ember leányairól szól:

„Miklós, szülei elhaltával azon kezdett gondolkozni, hogyan tudná roppant vagyonát az emberi dicséret helyett Isten dicsőségére fordítani. Volt egy szomszédja, nemes ember, aki szükségre jutván, három szűz leányát utcalánynak adni kényszerült, hogy szégyentelen üzletük jövedelméből élelemhez jussanak. A szentnek tudomására jutott a dolog, és elborzadt a gyalázatos bűn miatt. Egy csomó aranyat rejtett egy kendőbe, és az éj leple alatt, az ablakon keresztül, titokban bedobta a házba, majd ugyanolyan titokban távozott. Reggel fölserkenvén az ember megtalálta az aranyat, és Istennek hálát adva, kiházasította elsőszülött leányát.  ”

– Jacobus de Voragine: Legenda aurea Szent Miklós püspök

Fra Angelico: A három szűz férjhezadása

Fra Angelico: A három szűz férjhezadása

19 éves volt, amikor nagybátyja pappá szentelte és a Sion kolostor apátja lett Myra közelében. A szülei vagyonát szétosztotta a szegények között és segített a szegény és rászoruló gyerekeken. Ezért tartották szentnek őt.

A fennmaradt írásokból lehet következtetni heves, indulatos természetére, ugyanis részt vett az első nikaiai zsinaton, ahol megpofozta ellenlábasát, Ariust. E miatt először elítélték, de a zsinat végén rehabilitálták.

A mai Mikulás

Az egyik angolszász legenda szerint egy éjjel Miklós a kéményen keresztül dobott be aranytallérokat, amik a száradni kitett harisnyában landoltak.

471755988

A legendái által Miklósnak szinte országonként eltérően sikerült kulturális „mém”-mé átalakulnia, hiszen az eltérő hagyományok és szokások különböző féle képen importálták saját folklórjaik közé.

A hollandok és németek Sinterklaas-t várják, akiknek köszönhető a mai Mikulás arculata is. A hollandok által alapított New Yorkból indult el az első mai formában ismert Mikulás. Az ő céljuk ezzel az akcióval az volt, hogy a karácsonyt egy meghittebb, családközpontúbb ünneppé tegyék.

1821-ben megjelent egy vers: The Children’s Friend néven és ennek illusztrációi először kötötték össze a Mikulás alakját a karácsony napjával.

sante-claus santa-254x300

Ettől kezdve a figura gyorsan formálódott és a Harper’s Weekly nevű New York-i hetilap karikatúristájának köszönhetően, Thomas Nast az 1880-as évekbeli rajzain a mai ismert Mikulás apóka arcvonalai rajzolódnak ki.

Thomas Nast rajza

Thomas Nast rajza

De ez túl jól sikerült, anélkül hogy a reklámipar fel ne karolta volna.

1931-ben a A Coca-Cola leszerződtette a mikulást. És ez után a karrierje tovább ívelt felfelé elválaszthatatlanul a Coca-Cola márka reklámjain belül.

20141204karacsonyi-ikon7

20141204telapo-mikulas1

Rövid beszámoló angolul a Coca-Cola és a Mikulás összefonódásáról:

 

Kellemes ünnepeket!

forrás:

Origo.hu

Wikipedia.hu