Az okos telefonok rontják a koncentráló képességeinket!

Az okos telefonok rontják a koncentráló képességeinket!
 A szakértők még nem egészen biztosak, hogyan befolyásolja az okos-telefon a termelékenységi szintünket és összpontosítási képességünket, de egy tanulmány a Florida Állami Egyetemről több fényt derít a dologra.

Azt írja, hogy a mobil értesítések zűrzavart kelthetnek a koncentrálási képességünkben még akkor is, ha igazából nem vesszük fel a telefont, hogy válaszoljunk rá.
    A probléma az, hogy a riasztások meg tudják szakítani a koncentrációnkat függetlenül attól, hogy teszünk ellene vagy sem azonnal – hogyha hallod (vagy érzed), hogy egy üzeneted érkezett, akkor valószínűleg elkezdesz tűnődni azon, hogy kitől jött, mit mondhat és hogyan tudnál rá válaszolni. Az összes olyan gondolkodás felvesz értékes mentális kapacitást az agyban és az eszünket lekapcsolja a megoldandó feladatról.
    “Habár az ilyen értesítések általában rövid időtartamúak, mégis sugalmazhatnak feladathoz nem tartozó gondolatokat vagy kíváncsiságot, ami kimutatottan károsítja a feladatmegoldó teljesítményt.”- mondják a tanulmány írói. – “Mi úgy találtuk, hogy csak a mobilhálózati telefon értesítések jelentősen megzavarták a teljesítményt egy figyelemigényes feladatban, még akkor is, mikor a résztvevők nem közvetlenül érintkeztek a mobilkészülékekkel a feladat közben.”
    A tanulmány szerzői Cary Stothart, Ainsley Mitchum és Courtney Yehnert önkénteseket vontak be egy figyelem monitorozó tesztelésbe, hogy levonják a következtetésüket. Úgy találták, a résztvevők lényegesen rosszabbul teljesítették a feladatot amikor a telefonjaik rezegtek vagy csengtek –  a kutatás kimutatta, hogy ők háromszor annyi hibát követtek el. Az önkéntesek nem tudták előzetesen, hogy hívásokat fognak kapni a kutató csapattól.
    Tulajdonképpen, a figyelem-elterelési szint hasonló volt ahhoz, mintha telefonhívást vettek volna fel vagy szöveges üzenetet írtak volna, aminek komoly hatása lehet arra, hogy miképp fogjuk a jövőben használni a telefonjainkat (pl. vezetés közben). Hogyha valóban akarsz koncentrálni egy feladatra, nem elég csak figyelmen kívül hagyni az okos-telefonodat, hanem le kell zárni.
Eredeti cikk angolul itt.