Élj a mának?

Élj a mának!  Napjaink népszerű szlogenje, amivel úton útfélen, a buszmegállóban, a suliban, az egyetemen és a munkahelyen találkozunk. Elgondolkodtál már arról, hogy vajon mit is üzen igazából? Talán többször is feltetted  a:  Mit? kérdését. De az is meglehet, hogy csak úgy egyszerűen elfogadtad: Élj a mának!, hiszen úgysem tudjuk, mit hoz a jövő.

CARPE DIEM

Fedezzük fel e hirhedt mondat üzenetét. Hol is kezdjük? Máris vágjunk bele a közepébe.

Ha csak a mának élsz akkor, ez azt jelenti, hogy nem gondolsz a múltra sem a jővőre. A múlt láncaitól megszabadulva, jól tudod érezni magad a jelenben, szintúgy ha nem aggódol a jővőd felől, tutira jól telik a mai napod. Nem ragadhatunk oda a múlt sérelmeihez, fájdalmaihoz és kudarcaihoz, és azt nem cipelhetjük egész életünk során, mert akkor sosem leszünk megelégedettek. Ellenben a jővőtől való félelem sem jó tanacsadó, mert megtud gátolni az előrehaladásban. ” Tök szuper! Szóval a legjobb megoldás az, hogy: Élj a mának! ” – mondod te. A válaszom erre az, hogy jól gondolod, de nem ez a teljes igazság. A rész igazság, pedig nem mutatja valósággal a dolgokat.

S most megállsz és felteszed magadba a kérdést: Hát akkor mi a teljes igazság?

Ha nem törődsz sem a múltaddal, sem a jövőddel, akkor teljesen szabadon tehetsz bármit amit csak akarsz, ne talán tán kívánsz elérni, kipróbálni. Ekkor kell számoljunk azzal a ténnyel, hogy sajnos hajlamosak vagyuk  túlzásokba is esni és csakis kimondottan a mára fokuszálni. Annyira a mával kezdünk el törődüni és a szabadságnak a tudatával, hogy a végén már egyáltalan nem gondolunk abba bele, hogy milyen következményekkel fog járni,mi lesz annak az eredménye, amit a jelenbe cselekedünk. Ekkor történhetnek meg a legynagyobb tévedések, legrosszabb döntések,ami az egész életünkre kihathatnak vagy ki is hatnak. Ez a mai generáció egyik legfőbb hibája, amiből több negativítás is származik.  A felelőtlenség könnyebb a felelőségnél…

Soknak ez az élet felfogás azért „jön be” és azért alkalmazza, mivel nagyon bizonytalannak látja a jővőjét. Fél attól, hogy mi fog majd vele történni. Egyáltalán össze fog-e jönni neki vagy kudarcot vall? Ilyenkor a legkönnyebb megoldás a menekülés. Ez  egyszerű megoldás, de egyben a legrosszabb is. Azt mondják: Hogy lesz, ami lesz! De nem mindegy, hogy mi lesz. Nem az a jó döntés, hogy feladod a küzdelmet. A bátorság az amikor szembenézünk  a problémákkal, és leküzdjük az akadályokat. Könnyű mondani… Igen, könnyű, de mások is megtették már, és a jó hír az, hogy: SIKERÜLT nekik. Nem lehetetlenség. Gondolj csak Dave Thomasra*,a hamburger császárjára, akik árva fiúként az Egyesült Államok egyik legnagyobb gyorséterem láncát hozta létre. De megemlíthetjük azokat a holokauszt túlélőket is, akik mikor visszatértek a lágerekből, családjuk, otthonuk megsemmisülésével néztek szembe, mégis megállták a helyüket, új életet kezdetek és sikeresek lettek.  Tudod, a társadalom milyen titulussal illeti ezeket az embereket: hősök vagy úgy hogy sikeres emberek. Ez neked is lehetséges. Miért lennél te kivétel? Azt mondja a régi mondás, hogy: Próba szerencse! Azoknak, akik pedig megpróbálták már és nem jött össze: ” Mert ha hétszer elesik is az igaz, ugyan felkél, … ” ( Példabeszédek 24:16 )

Van egy másik kategória is. A türelmetlenek kategóriája. Ők szó szerint azt várják, hogy a sült galamb rögtön a szájukba pottyanjon. Sikeresek akarnak lenni, küzdenek is érte. De belefáradnak, és abba hagyják, mivel nem látják egyből az eredményeket, amelyeket elvártak volna. De a sikert hűségbe és türelembe mérik. Ne feledd! Légy inkább kitartó és hűséges ember. A várva várt eredmény előbb vagy utóbb, de megjön. Tudjátok „Ki, mint vett, úgy arat” Ha jót vetettél, jót is fogsz aratni. Azok a legnagyobb bajnokok, akik tudnak várni.  ” Mindennek megvan a maga ideje, és kijelölt ideje van minden dolognak az ég alatt. ” (Prédikátor 3:1)

Tehát szükséges foglalkoznód a múltaddal, jövőddel és jeleneddel is egyaránt. Egy harmóniát és egységet kell, alkossál belőlük, hiszen ezek az időszakok határozzák meg az életed. A múltadból tanulhatsz. A jelenedbe tegyél meg mindent, amit csak tudsz. A jövőddel kapcsolatosan pedig legyenek céljaid. Végül, de nem utolsó sorban, tudjad, hogy nem vagy egyedül, a földnek a Teremtője a te Alkotód, mindig melletted van, és ő majd, segít neked jól tenni a dolgaid. “Bölccsé teszlek és megtanítalak téged az útra, amelyen járj; szemeimmel tanácsollak téged.” ( 32 Zsoltár 8) Bölcsességet ad, csak kérjed tőle, hiszen nála van a bölcsesség és a hatalom.

The wisdom is at God

  • * http://www.hetek.hu/arcok/201501/a_hamburger_csaszara